Čo si budeme hovoriť, cesnak je kráľ kuchyne. Tej našej stredoeurópskej určite. Cesnakové polievky tzv. cesnačky sú veľmi populárne. Dnes si však navaríme trocha inú, menej všednú cesnačku. V hlavnej úlohe je samozrejme cesnak, ale pečený.
Okrem cesnaku (4 hlavičky) budete potrebovať:
700 ml vývaru, 100 ml smotany na varenie alebo cream cheese, 1 cibuľu, 2- 3 zemiaky, vývar alebo bujón, soľ, čierne korenie, krutóny, pažítka na ozdobenie
Postup je prostý, zvládne to aj….menej skúsený kuchár 😊.
Vrch cesnakových hlavičiek zrežeme tam kde začínajú strúčiky. Cesnak sa zvyčajne pečie tak, že sa každá hlavička zabalí do alobalu a dá na plech. Ja som však alobal nemal. Čo s tým? „Použi sklenú zapekaciu misu“, pohotovo zareagovala moja drahá, majsterka improvizácie a survivor guru 😊. Mimochodom, tento spôsob pečenia cesnaku je lacnejší, zdravší a ešte k tomu zero waste 😊. Nechcem hejtovať alobal, ale sú s ním spojené určité kontroverzie. Myslím, že sa dá k kuchyni pohodlne zaobísť aj bez neho alebo aspoň jeho používanie minimalizovať.
Vedeli ste že? Pečený cesnak si zachováva mnoho zo svojich zdravotných benefitov, ako je podpora imunity, znižovanie krvného tlaku a regulácia hladiny cholesterolu. Pečenie môže dokonca zvýšiť dostupnosť niektorých antioxidantov. Pečením cesnak zmäkne, získa sladkastú a jemnú chuť. Pečený cesnak je ľahšie stráviteľný a je výborný ako nátierka na chlieb, pizzu alebo mäso. Môžete ho tiež pridať do omáčok, zapekaniek alebo polievok.
Späť k receptu. Cesnak pečte pri teplote 180 ºC približne 45 minút. Po upečení nechajte cesnak trocha vychladnúť a následne ho vytlačte zo šupky. Získate tak niečo ako cesnakovú pastu. Potom si na oleji zľahka opečte cibuľu. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky. Celé to zalejte vývarom (ja som použil zeleninový bujón bez glutamánu). Pridajte soľ, korenie a varte kým zemiaky nezmäknú.
Keď sú zemiaky uvarené, pridajte do hrnca pečený cesnak, smotanu a nechajte to ešte chvíľu povariť. Nakoniec celú zmes vymixujte a lahodná polievka z pečeného cesnaku je na svete resp. na vašom stole. Ešte si najemno nasekajte pažítku, ktorou polievku posypte. Vyzerá to cool na fotkách, ale aj na tanieri.
Skoro som zabudol na krutóny. Ja som ich spravil tak narýchlo z domáceho špaldovo-ražného chleba. Len tak nasucho som ich opiekol na panvici. Chyba bola, že bol čerstvý, takže neboli veľmi chrumkavé. Mal som ich piecť v rúre. Mimochodom, pečiete v rúre alebo trúbe? Slovenský jazykovedný ústav odporúča piecť výhradne v rúre, trúba je hudobný nástroj 😊.
Vareniu zdar! Polievkam sláva!