Polievky z Modrých zón dlhovekosti. 5.časť: Kostarika

5. časť: Fazuľovica z Kostariky

Poslednou modrou zónou je polostrov Nicoya, ktorý sa nachádza na tichomorskom pobreží Kostariky a je známy svojimi nedotknutými plážami, bujnými lesmi a najmä štatútom modrej zóny. Toto uznanie vyplynulo z viacerých štúdií, ktoré si všimli nezvyčajne vysokú priemernú dĺžku života jej obyvateľov.

Jedným zo základných kameňov dlhovekosti na polostrove Nicoya je miestna strava. Medzi základné potraviny patrí kukurica, fazuľa, ryža, tekvica a tropické ovocie. 

Tie sú doplnené chudými bielkovinami, ako sú ryby a kuracie mäso, ktoré sa konzumujú s mierou. Strava je chudobná na spracované potraviny a bohatá na čerstvé produkty, čo je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia až do vysokého veku.

Tento recept som si vypožičal od slávneho Jamieho Olivera, ktorý je známy svojím aktivizmom v oblasti zdravého stravovania a boja proti detskej obezite.

RECEPT

Suroviny(4 porcie):

3 červené cibule

2 strúčiky cesnaku

2 paličky zeleru

1 zelená paprika

1 červená paprika

2 čerstvé červené papričky

½ zväzku čerstvého koriandra

olivový olej

½ zväzku čerstvého tymiánu

2 x 400 g plechoviek čiernej fazule (použil som červenú)

2 čerstvé bobkové listy

4 veľké vajcia z voľného chovu

1 polievková lyžica červeného vínneho octu

extra panenský olivový olej

4 kukuričné tortilly

POSTUP:

Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Rovnako si pripravte stonkový zeler, papriku a chilli papričku. Listy aj stonky koriandra taktiež nakrájajte nadrobno.

Do veľkého hrnca dajte trochu olivového oleja a postavte ho na stredne nízky plameň. Pridajte dve tretiny nakrájanej cibule, cesnak, zeler, koriandrové stonky a papriku a potom do nej vložte lístky tymiánu.

Pridajte polovicu chilli papričiek a zeleninu jemne restujte približne 15 minút, kým nezmäkne.

Pridajte obe konzervy fazule aj s tekutinou, bobkové listy a 400 ml vriacej vody. Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu.

Dochuťte, znížte teplotu na minimum a varte odkryté cca 30 minút, alebo kým nezhustne a nezíska krémovú konzistenciu. Ak sa príliš zredukuje, pridajte ešte trochu vody.

Potom rozbite vajcia priamo do polievky a mierne znížime teplotu. Vajíčka nechajte v polievke 5 minút, alebo kým nie sú bielka uvarené, ale žĺtok je ešte trochu tekutý. Jedná sa o tzv. stratené vajce.

Mne sa táto zdanlivo jednoduchá operácia nepodarila, takže som vajíčka rozmiešal v polievke. Neodporúčam opakovať po mne túto metódu, pretože polievka je potom veľmi hustá. 
Ak chcete manuál priamo od Jamieho, nech sa páči:
https://www.youtube.com/watch?v=pAWduxoCgVk&t=71s

Kým sa vajíčka uvaria, pripravte si salsu. Listy koriandra nasekané nadrobno pridajte do misky spolu so zvyšnou nasekanou cibuľou, červeným vínnym octom a niekoľkými lyžicami extra panenského olivového oleja. Dobre premiešajte.

Keď ste pripravení polievku podávať, ohrejte tortilly priamo nad otvoreným ohňom alebo na horúcej panvici.

Podávajte ich spolu s fazuľovou polievkou a salsou a na záver každú misku pokvapkajte chilli koriandrovým olejom.