Tentokrát to nebude žiadna exotika. Základom tejto krémovej polievky sú staré dobré zemiaky a hríby, ďalšia tradičná ingrediencia slovenskej kuchyne.
Skôr než sa pustíme do varenia, dajme si malé historické okienko.
Vedeli ste že?
Prvá písomná zmienka o zemiakoch je od mnícha Cypriána z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768. Na Slovensko sa však zemiaky dostali pravdepodobne už okolo roku 1654.
Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Odtiaľ potom vzišlo ľudové pomenovanie zemiakov – „švábka“, s ktorým sa aj v súčasnosti ešte môžeme stretnúť.
Mimochodom, spomínaný mních Cyprián bol veľmi zaujímavá historická postava. V roku 2010 bol o ňom natočený slovensko-poľský film Legenda o lietajúcom Cypriánovi.
a teraz už sľúbený RECEPT
Suroviny ( pre 6 osôb)
1 pl olivový olej
1 cibuľa (na drobno)
2 strúčik cesnaku (na drobno)
25 g sušené hríby
500 g zemiaky (na kocky)
150 g čerstvé šampiňóny (na plátky)
800 ml zeleninový vývar/voda
200 ml smotana na varenie
1 čajová lyžička soľ
mleté čierne korenie
podľa chuti vegeta
Postup
1. Krok
V hrnci si najprv privedieme do varu zeleninový vývar/vodu a vložíme do hrnca sušené hríby. Stiahneme z ohňa a necháme 30 minút lúhovať. Následne vyberieme namočené hríby, (vodu si nechávame) a nakrájame ich na menšie kúsky.
2. Krok
V hrnci na polievku si zahrejeme na miernom ohni olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak a opekáme do zlatohneda asi 3 minúty.
3. Krok
Pridáme čerstvé šampiňóny, sušené hríby a opekáme ešte 3 minúty.
4. Krok
Pridáme zemiaky, osolíme okoreníme a opekáme ďalšiu minútu.
5. Krok
Prilejeme zeleninový vyvar/vodu a privedieme do varu. Stlmíme plameň na minimum, zakryjeme pokrievkou a varíme 10-15 minút až kým zemiaky nie sú mäkké.
6. Krok
Pridáme smotanu na varenie a rozmixujeme polievku do hladka. Polievku ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a korením.
7. Krok
Hotovú polievku zdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo inými bylinkami.