Zemiaková polievka s hubami

zemiaková polievka s hubami

Tentokrát to nebude žiadna exotika. Základom tejto krémovej polievky sú staré dobré zemiaky a hríby, ďalšia tradičná ingrediencia slovenskej kuchyne.

Skôr než sa pustíme do varenia, dajme si malé historické okienko.

a teraz už sľúbený RECEPT

Suroviny ( pre 6 osôb)
1 pl olivový olej
1 cibuľa (na drobno)
2 strúčik cesnaku (na drobno)
25 g sušené hríby
500 g zemiaky (na kocky)
150 g čerstvé šampiňóny (na plátky)
800 ml zeleninový vývar/voda
200 ml smotana na varenie
1 čajová lyžička soľ
mleté čierne korenie
podľa chuti vegeta

Postup

1. Krok
V hrnci si najprv privedieme do varu zeleninový vývar/vodu a vložíme do hrnca sušené hríby. Stiahneme z ohňa a necháme 30 minút lúhovať. Následne vyberieme namočené hríby, (vodu si nechávame) a nakrájame ich na menšie kúsky.

2. Krok
V hrnci na polievku si zahrejeme na miernom ohni olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak a opekáme do zlatohneda asi 3 minúty.

3. Krok
Pridáme čerstvé šampiňóny, sušené hríby a opekáme ešte 3 minúty.

4. Krok
Pridáme zemiaky, osolíme okoreníme a opekáme ďalšiu minútu.

5. Krok
Prilejeme zeleninový vyvar/vodu a privedieme do varu. Stlmíme plameň na minimum, zakryjeme pokrievkou a varíme 10-15 minút až kým zemiaky nie sú mäkké.

6. Krok
Pridáme smotanu na varenie a rozmixujeme polievku do hladka. Polievku ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a korením.

7. Krok
Hotovú polievku zdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo inými bylinkami.