Filozofická šošovicová polievka

Autorka Eugenia Salza Prina Ricotti sa pre svoju knihu Jedlá a recepty zo starovekého Grécka musela stať akýmsi detektívom v oblasti stravovania. Starí Gréci nemali kuchárske knihy ako my, ale náznaky o ich kuchyni sa nachádzajú v ich literatúre, poézii a drámach.

Mnohé z receptov v tejto knihe pochádzajú z jedného textu, ktorý napísal Athanaeus v Ríme v treťom storočí, Deipnosophists – známeho aj ako Gastronómovia alebo Hostina učených a ako Filozofi na večeri.

Zatiaľ čo niektoré recepty môžu byť pre súčasného kuchára výzvou, tento recept na šošovicovú polievku od zakladateľa stoickej filozofie Zenóna z Kitia je celkom jednoduchý. Šošovica bola vtedy, rovnako ako aj dnes, lacná a široko používaná.

RECEPT na šošovicovú polievku podľa Zenóna z Kitia

    450 g  šošovice

    8 šálok vývaru

    1 veľký nakrájaný pór

    1 mrkva nakrájaná na plátky

    1 stonkový zeler nakrájaný na plátky

    1 malá cibuľa nakrájaná na plátky

    2 lyžice octu

    1 čajová lyžička medu

    olivový olej

    soľ a korenie podľa chuti

    12 semienok koriandra

Šošovicu dôkladne prepláchnite a potom ju dajte variť do hrnca s vývarom. Znížte teplotu a varte jednu hodinu. Po uplynutí hodiny odoberte vrch, pridajte zeleninu a varte, kým sa neuvarí, približne 30 minút. Ak sa vám polievka zdá príliš vodnatá, prepasírujte časť šošovice cez sito. Teraz pridajte ocot a med. Nalejte do misiek a pridajte poriadnu dávku olivového oleja (asi 2 polievkové lyžice na porciu), posypte semienkami koriandra a podľa chuti osoľte a okoreňte.

Polievka je prekvapivo chuťovo veľmi bohatá a aromatická, aj keď sa aromatické suroviny v hrnci nedusia. Kvalitný olivový olej s ovocnou príchuťou sa postará o luxusnú prvú lyžicu.

Ak sa pýtate, či naozaj máte napočítať presne 12 koriandrových semienok – ani viac, ani menej – nie ste sami. „Táto chvályhodná presnosť, pokiaľ ide o množstvo, nie je v starovekých receptoch bežná,“ píše Ricotti, „ale určite týchto 12 koriandrových semienok radikálne mení chuť polievky.“