Gazpacho je sezónna polievka, ktorá vznikla v Andalúzii v Španielsku, kde sa podáva chladená počas leta. Existuje množstvo rôznych druhov gazpacha, ale všetky sa pripravujú na báze cesnaku, chleba, olivového oleja a octu.
4 variácie na klasické gazpacho
Existuje množstvo variácií na gazpacho: niektoré varianty sú bez paradajok, iné obsahujú ovocie.
Ajoblanco: Ajoblanco alebo biele gazpacho sa pripravuje s blanšírovanými mandľami, bielym cesnakom, rustikálnym chlebom, uhorkami a olivovým olejom a so zeleným hroznom.
Zelené gazpacho: Zelené gazpacho získava svoju charakteristickú farbu z uhoriek. Okrem uhoriek sa zelené gazpacho pripravuje z papriky, avokáda, bielej cibule, olivového oleja, koriandra, petržlenu a cesnaku.
Jahodové gazpacho: V tejto variácii gazpacha, v ktorej sa namiesto paradajok používa sladké ovocie, majú najväčšiu zásluhu jahody. Uhorky, paprika a cibuľa pomáhajú vyvážiť sladkosť jahôd a vytvárajú polievku plnú chutí, ktorá je ideálna na leto.
Melónové gazpacho: melón je hlavnou zložkou tejto osviežujúcej variácie, ktorá využíva mnohé rovnaké ingrediencie ako klasické červené gazpacho. Pridanie melóna dodáva tejto klasickej pikantnej polievke jemnú sladkosť a hĺbku chuti.
Najlepšie je však začať tradičným gazpachom a neskôr experimentovať.
Tradičný recept na gazpacho
5-6 porcií
Ingrediencie:
6-10 veľkých zrelých paradajok, rozkrojených na štvrtiny
1 stredne veľká uhorka, nakrájaná na kocky
½ malej červenej cibule, nakrájanej na kocky
3 roztlačené strúčiky cesnaku
1 červená paprika bez stonky a semienok, nakrájaná na kocky
½ šálky starého chleba (najlepšie bieleho), natrhaného na kúsky
2 polievkové lyžice červeného vínneho octu alebo octu sherry
3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
1 čajová lyžička soli
Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup:
KROK 1: V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte paradajky, uhorky, cibuľu, cesnak, papriku, chlieb, ocot, olivový olej a soľ. Pyré robte dovtedy, kým zmes nebude hladká. Ak sa zmes zdá byť príliš hustá, pridajte lyžicu studenej vody (podľa potreby). Podľa osobných preferencií dochuťte soľou a korením.
KROK 2: Polievku preneste do veľkej misy alebo pohára a zakryte; až do podávania skladujte v chladničke.
KROK 3: Na záver pokvapkajte olivovým olejom (alebo pridajte niekoľko kvapiek vyzretého balzamikového octu, prípadne štipľavej omáčky) a ozdobte ozdobami podľa vlastného výberu. Vhodná príloha je napr. tortilla.