Mexická kukuričná polievka Elote


Táto polievka je inšpirovaná mexickým pouličným jedlom Elote. Jeho základom je kukurica na klase. Kukuričné klasy sa grilujú, potom sa natrú majonézou alebo smotanou a nakoniec sa polievajú zmesou limetkovej šťavy, čili a syrom. Nasaďte si sombrero señoras y señores, ide sa variť. Mimochodom, slovo „sombrero“ v španielčine doslova znamená „tienidlo“.

Ingrediencie (pre 4 osoby) :
3 PL extra panenského olivového oleja
5 strúčikov cesnaku, roztlačeného
6 šálok kukuričných zŕn ( približne 8 klasov),
(ale kľudne použite mrazené kukuričné zrná ak ste lenivý ako ja: )
soľ
2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
1/2 lyžičky chilli v prášku
1/2 lyžičky sušeného oregana
1/4 lyžičky mletej rasce
2 PL smotany na varenie
1 lyžička jemne nastrúhanej limetkovej kôry a 4 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
1/2 ČL rozdrveného syra cotija (ja som použil syr feta)
2 PL najemno nasekaných čerstvých listov koriandra
čerstvo mleté čierne korenie
1/3 ČL mexickej smotany alebo kyslej smotany
sladká paprika na ozdobu
nakrájané jalapeño, na ozdobu

Postup:

Krok 1
V hrnci rozohrejte olej na stredne vysokej teplote. Pridajte cesnak a za stáleho miešania ho restujte, kým nie je voňavý a svetlo zlatistý, 1 až 2 minúty. Pridajte kukuricu a ½ čajovej lyžičky soli a za častého miešania varte, kým kukurica nie je svetlá a chrumkavá, približne 3 minúty. Preneste 1½ šálky kukurice do misy; odložte bokom.

Krok 2
Pridajte do hrnca vývar, chilli, oregano, rascu a ¼ čajovej lyžičky soli. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a čiastočne prikryté varte, kým kukurica nezmäkne a chute sa nespoja, približne 10 minút. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.

Krok 3
Polievku opatrne rozmixujte tyčovým mixérom na hladké pyré. Potom vmiešajte smotanu na varenie a 3 lyžice limetkovej šťavy. V prípade potreby polievku znovu zohrejte na miernom ohni a podľa chuti ju dochuťte soľou a korením.

Krok 4
Zmiešajte kukuričnú zmes, ktorú ste si na začiatku oddelili s limetkovou kôrou, zvyšnou 1 lyžicou limetkovej šťavy, roztlačeným syrom, koriandrom a ochuťte soľou a čiernym korením.

Krok 5
Polievku rozdeľte do misiek a na vrch dajte lyžicu kukuričnej zmesi. Pridajte lyžicu kyslej smotany, posypte paprikou a na vrch položte jalapeño.