Domovinou tejto polievky je Loma Linda, americké mesto v štáte Kalifornia. Je to domov komunity Adventistov siedmeho dňa, ktorá vyniká nadpriemernou dĺžkou života jej obyvateľov. Ich životný štýl zahŕňa prevažne vegetariánsku stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu, silné sociálne väzby a duchovnú prax.
Čo vás možno zaskočí na tejto polievke je pridanie citrusovej šťavy (pomaranč alebo mandarínka). Osobne som bol veľmi príjemne prekvapený akú výbornú sviežu, letnú chuť vďaka tomu polievka získala.
RECEPT
INGREDIENCIE (pre 12 žalúdkov! je to skrátka komunitná polievka)
4 mrkvy nakrájané na kocky
4 až 6 stonkov zeleru, nakrájaných na kocky
Veľká hrsť šalotky nakrájanej na kocky
1⁄2 šálky papriky nakrájanej na plátky (dobre sa hodí červená alebo žltá paprika)
2 lyžice olivového oleja 4 zemiaky, veľké kocky
4 vetvičky tymiánu (použil som sušený)
4 vetvičky oregana (použil som sušený)
1⁄2 šálky mrkvovej šťavy
12 šálok zeleninového vývaru
Veľká hrsť neuvarenej šošovice a/alebo hnedej ryže
2 až 3 deci bieleho alebo ružového vína alebo bourbonu (voliteľné)
1⁄2 kôry a všetka šťava z 1 mandarínky alebo malého pomaranča
Hrsť nasekanej petržlenovej vňate (nepovinné)
POSTUP
Vo veľkom polievkovom hrnci na oleji pár minút restujte mrkvu, zeler, šalotku a papriku. Do hrnca pridajte všetky ostatné prísady okrem citrusov a petržlenovej vňate.
Zvýšte teplotu, aby sa polievka varila, a potom ju varte na stredne nízkej teplote 45 až 50 minút. Nakoniec pridajte citrusovú kôru a šťavu a pomiešajte. Ak používate petržlenovú vňať, pridajte ju.
TIP: Upravte si túto polievku podľa svojich predstáv! Ku koncu varenia môžete šošovicu a/alebo hnedú ryžu nahradiť tofu, varenými obilninami alebo cestovinami. Vhodným doplnkom je aj hrášok.