Vyskúšajte túto ikarskú kombináciu zeleniny ako letný obed alebo ľahkú večeru kedykoľvek počas roka. Je sýta, výdatná a zdravá. Skvele sa k nej hodí chrumkavý chlieb ale kľudne aj tortila či iná placka.
Kuchyňa gréckeho ostrova Ikária, jednej z „modrých zón“ dlhovekosti, je založená na stredomorskej diéte. Dominuje jej vysoký podiel rastlinnej stravy, najmä strukovín, s miernou konzumáciou mäsa, prevažne rýb a morských plodov.
Charakteristické je využívanie olivového oleja a celozrnných obilnín. Ikárijčania často používajú divoké bylinky ako je rozmarín alebo šalvia.
Typická je konzumácia výrobkov z kozieho a ovčieho mlieka. Veľmi obľúbené sú tu zemiaky. Pravidelne pijú čaj z miestnych bylín, ale radi dajú aj pohár miestneho domáceho víno.
RECEPT
Suroviny (pre 6 žalúdkov)
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na ozdobu
2 stredne veľké žlté alebo biele cibule nakrájané nadrobno (asi 2 šálky)
1 pol kila zelených fazuliek
3 stredne veľké zemiaky
3 stredne veľké cukety
3 stredne veľké červené paradajky, nahrubo nakrájané (asi 2 šálky)
3 kukuričné klasy, zbavené šupiek a prelomené na polovicu (alebo 1 šálka mrazených kukuričných zŕn)
1 stredne veľký baklažán
½ čajovej lyžičky soli
3 zelené papriky
2 šálky zeleninového vývaru
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej na pokvapkanie
Postup:
Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a za častého miešania ju restujte, kým nezmäkne, približne 8 minút. Vmiešajte zelenú fazuľku, zemiaky, cuketu, paradajky, kukuricu, baklažán a soľ.
Na vrch položte dlhé papriky. Zeleninu zalejte 2 šálkami zeleninového vývaru. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, prikryte a varte za častého potriasania hrncom bez miešania, kým zelenina nezmäkne, približne 45 minút.
Pri podávaní pokvapkajte olivovým olejom.