Polievky z Modrých zón dlhovekosti. 4. časť: Zeleninový guláš z Ikárie

Vyskúšajte túto ikarskú kombináciu zeleniny ako letný obed alebo ľahkú večeru kedykoľvek počas roka. Je sýta, výdatná a zdravá. Skvele sa k nej hodí chrumkavý chlieb ale kľudne aj tortila či iná placka.

RECEPT

Suroviny (pre 6 žalúdkov)
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na ozdobu
2 stredne veľké žlté alebo biele cibule nakrájané nadrobno (asi 2 šálky)
1 pol kila zelených fazuliek
3 stredne veľké zemiaky
3 stredne veľké cukety
3 stredne veľké červené paradajky, nahrubo nakrájané (asi 2 šálky)
3 kukuričné klasy, zbavené šupiek a prelomené na polovicu (alebo 1 šálka mrazených kukuričných zŕn)
1 stredne veľký baklažán
½ čajovej lyžičky soli
3 zelené papriky
2 šálky zeleninového vývaru
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej na pokvapkanie

Postup:
Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a za častého miešania ju restujte, kým nezmäkne, približne 8 minút. Vmiešajte zelenú fazuľku, zemiaky, cuketu, paradajky, kukuricu, baklažán a soľ.

Na vrch položte dlhé papriky. Zeleninu zalejte 2 šálkami zeleninového vývaru. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, prikryte a varte za častého potriasania hrncom bez miešania, kým zelenina nezmäkne, približne 45 minút.

Pri podávaní pokvapkajte olivovým olejom.