Turecká polievka z červenej šošovice (po turecky Mercimek çorbası) je obľúbená turecká polievka z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Často sa dochucuje soľou, korením, rascou alebo paprikou. Konzumuje sa hlavne vo vidieckych častiach Turecka, najmä v miestnych jedálňach známych ako lokantas.
Mercimek Çorbası je základom tureckej kuchyne, obľúbená pre svoju jednoduchosť, výživné vlastnosti a upokojujúce chute. Táto tradičná polievka sa pripravuje predovšetkým z červenej šošovice, ktorá sa rýchlo uvarí a rozmixuje do hladkej krémovej konzistencie, takže je nielen chutná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu.
Základný recept obsahuje len červenú šošovicu, cibuľu, maslo, vývar, vločky červenej papriky a soľ. Často sa však pridáva aj mrkva, zemiaky, paradajkový pretlak a korenie, ako je rasca a mäta. Mercimek Çorbası sa často podáva horúca s plátkom citróna a často sa k nej pridáva kúsok chrumkavého chleba alebo pita. Je to bežný predkrm, ale môže sa podávať aj ako ľahké hlavné jedlo.
Vedeli ste že?
Červená šošovica nie špeciálnou odrodou šošovice na rozdiel od šošovice hnedej, čiernej či žltej. Červená šošovica sa „vyrába“ z ešte nedozretých, zelených šošovicových zŕn.
Zelené semená šošovice sa mechanicky lúpu, aby sa odstránila vonkajšia šupka. Tento proces odhalí vnútornú časť semena, ktorá má charakteristickú oranžovo-červenú farbu. Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj do Európy.
Možno ste sa stretli s tvrdením, že červená šošovica má tendenciu spôsobovať menej nadúvania ako hnedá šošovica. To je spôsobené práve tým, že červená šošovica je zbavená vonkajšej šupky, ktorá obsahuje väčšinu nestráviteľných sacharidov spôsobujúcich nadúvanie.
Na druhej strane, hnedá šošovica je bohatšia na vlákninu, keďže tá sa nachádza práve v šupke. Takže určite nie je múdre vyškrtnúť z jedálnička našu starú dobrú hnedú šošovicu.
Dosť bolo teórie, ide sa variť.
RECEPT na základnú verziu tradičnej Mercimek Çorbası
Ingrediencie (6 porcií)
300 g červenej šošovice
70 g masla alebo ghií
1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na polkruhy
1,6 l mäsového vývaru
1 lyžička vločiek červenej papriky
1 lyžička soli
POSTUP:
Krok 1/7
Šošovicu opláchnite a nechajte odkvapkať.
Krok 2/7
Cibuľu osmažte na 30 g (2 PL) masla v hrnci do zlatista.
Krok 3/7
Pridajte šošovicu a miešajte asi 1 minútu. Potom pridajte vývar a soľ. Varte na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne.
Krok 4/7
Odstráňte z ohňa a šošovicu rozmixujte.
Krok 5/7
Na 40 g masla v malej panvici osmažte vločky červenej papriky a odstráňte z ohňa.
Krok 6/7
Každú porciu polievky pokvapkajte maslom s vločkami červenej papriky.
Krok 7/7
Podávajte s opečeným chlebom a plátkom citróna.