Jednoduchá, výdatná polievka so šunkou a fazuľou je jednoduchý recept vhodný na obed i na večeru. Je to ideálne zimné jedlo, ale aj v studené jarné dni vás príjemne zahreje.
Ingrediencie
2 PL oleja (za studena lisovaného, nemusí to byť nutne olivový, ale kľudne aj repkový alebo slnečnicový)
230 g šunky (pliecko, krkovička) nakrájanej na kocky
2 mrkvy
2 kusy zeleru
1 stredne veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
min. 2 strúčiky cesnaku
2 PL paradajkového pretlaku
4 šálky kuracieho vývaru
2 plechovky fazule, scedené a prepláchnuté
1-2 bobkové listy
pár vetvičiek tymiánu
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Inštrukcie
1 Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni. Pridajte olej a potom šunku. Za občasného miešania ju restujte asi 6 až 8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
2 Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu. Dochuťte soľou. Za občasného miešania varte 8 až 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak a premiešajte. Varte ešte 2 minúty.
3 Pridajte vývar, fazuľu a bobkový list. Zviažte tymián do zväzku a pridajte ho do hrnca. Polievku priveďte do varu na stredne silnom ohni a potom ju na miernom ohni varte 10 až 12 minút, aby mierne zhustla a spojila sa jej chuť.
4 Vyberte zväzok tymiánu a bobkový list. Pridajte čierne korenie a podľa chuti ešte osoľte. Hotovú polievku na tanieri (alebo v miske) posypte petržlenovou vňaťou.