Overená klasika: Polievka so šunkou a fazuľou

Jednoduchá, výdatná polievka so šunkou a fazuľou je jednoduchý recept vhodný na obed i na večeru. Je to ideálne zimné jedlo, ale aj v studené jarné dni vás príjemne zahreje.

Ingrediencie

2 PL oleja (za studena lisovaného, nemusí to byť nutne olivový, ale kľudne aj repkový alebo slnečnicový)

230 g šunky (pliecko, krkovička) nakrájanej na kocky

2 mrkvy

2 kusy zeleru

1 stredne veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno

min. 2 strúčiky cesnaku

2 PL paradajkového pretlaku

4 šálky kuracieho vývaru

2 plechovky fazule, scedené a prepláchnuté

1-2 bobkové listy

pár vetvičiek tymiánu

soľ  a mleté čierne korenie podľa chuti

2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Inštrukcie

1 Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni. Pridajte olej a potom šunku. Za občasného miešania ju restujte asi 6 až 8 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.

2 Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu. Dochuťte soľou. Za občasného miešania varte 8 až 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak a premiešajte. Varte ešte 2 minúty.

3 Pridajte vývar, fazuľu a bobkový list. Zviažte tymián do zväzku a pridajte ho do hrnca. Polievku priveďte do varu na stredne silnom ohni a potom ju na miernom ohni varte 10 až 12 minút, aby mierne zhustla a spojila sa jej chuť.

4 Vyberte zväzok tymiánu a bobkový list. Pridajte čierne korenie a podľa chuti ešte osoľte. Hotovú polievku na tanieri (alebo v miske) posypte petržlenovou vňaťou.