Polievkari v stredovekej Európe pokračovali vo vývoji polievok založených na rôznych ingredienciách od mäsa až po zeleninu. Držali sa tradície zalievať polievkou opečený chleba, čo bolo obľúbené v Spojenom kráľovstve, Nemecku a Grécku. Stredovek priniesol do receptov na polievky novú zložku, a to strukoviny. A tak môžeme v stredovekej kuchárskej zbierke nájsť recept aj na fazuľovú polievku. Obľúbená však bola napríklad aj cibuľová, horčicová a rybacia polievka. Dnes si však navaríme stredovekú polievku, ktorá má svoj pôvod v Taliansku.
Stredoveká talianska kuracia polievka – Brodo Granato
Ingrediencie:
1 kurča
údený bravčový chrbát
1 vajce
1 cibuľa
korenie (šafran, čierne korenie, klinčeky, škorica, čerstvý zázvor)
čerstvé bylinky (rozmarín a majoránka)
Ako na to:
Kuracie mäso nakrájajte na kúsky, bravčový chrbát pomeľte na mlynčeku a cibuľu nakrájajte na plátky. Rozpustite údenú bravčovú masť a orestujte cibuľu a potom pridajte kuracie mäso. Mäso niekoľko minút opekajte, potom pridajte vodu a varte približne jednu hodinu. V mažiari rozdrvte čierne korenie, škoricu a klinčeky, potom pridajte šafran. Bylinky a zázvor najemno pomeľte a potom ich spolu s korením rozdrvte v mažiari. Zmes zrieďte malým množstvom kuracieho vývaru. Keď je kurča takmer uvarené, pridajte do vývaru korenie. Rozšľahajte vajce zriedené studenou vodou a kuracím vývarom, potom ho pridajte do polievky a premiešajte. Hneď ako začne vrieť, odstavte z ohňa a podávajte.