Dve netradičné kapustnice

Veľa rodín jedáva kapustnicu na Štedrý večer, hneď po oblátkach s medom. Základný recept na kapustnicu, či už tzv. pôstnu teda bez mäsa alebo naopak mäsovú kapustnicu pozná každý.  Ak sa nebojíte experimentov a netradičných kombinácii skúste tieto dve netradičné kapustnice.

Slávnostná kapustnica z ryby

Potrebujeme:

300 g rybieho filé
300 g olúpanej červenej repy nakrájanej na menšie kúsky
200 g koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler, petržlen ) nakrájanej na kúsky
200 g nakrájanej kyslej kapusty
400 g paradajok (alebo 200 g rajčinového pretlaku)
200 g zemiakov nakrájaných na kocky
1-2 veľké cibule
1-2 strúčiky cesnaku
bobkový list, nové korenie
1 PL sušených morských rias (voliteľné)

Ako na to:
Do vody (asi 2 l) dáme variť repu a ostatnú koreňovú zeleninu. Pridáme aj kapusty a paradajky. Cibuľu pridáme vcelku a okrem toho aj cesnak, bobkový list a korenie. Trochu prevaríme (aby bola zelenina polomäkká) a pridáme aj na kocky nakrájanú rybu. Po ďalších 15 minútach pridáme morské riasy. Varíme do zmäknutia zeleniny a môžeme odstaviť. Podľa chuti ešte osolíme.

Raw kapustnica s marinovanými šampiňónmi

POTREBUJEME: 
500 g kyslej kapusty
● Na zálievku: 1 šálku šťavy z kyslej kapusty, 
1 šálku vody,
4 sušené slivky (namočené aspoň 1 hodinu vopred),
2 šampiňóny, 1 strúčik cesnaku,
2 PL kyslej kapusty,
2 PL lahôdkového droždia,
2 PL sójovej omáčky,
½ PL mletej sladkej papriky,
1 ČL mletej rasce

● Na marinované hríby: 
2 šampiňóny,
3 strúčiky pretlačeného cesnaku,
1/4 šálky sójovej omáčky,
1 PL olivového oleja, šťava z 1/2 citróna

Ako na to:
 
Šampiňóny nakrájame a vložíme do misky. V inej miske zmiešame všetky ostatné suroviny a zmes nalejeme na šampiňóny. Spolu premiešame a uložíme do chladničky marinovať na pár hodín.

Všetky prísady na zálievku dáme do mixéra a zmixujeme a ak treba, dolejeme ešte vodu, prípadne zmes aj dochutíme. Nakrájame kyslú kapustu, zalejeme ju zálievkou a pridáme marinované šampiňóny. Časť marinády môžeme použiť do kapustnice. Šampiňóny sa dajú nahradiť aj hlivou ustricovitou či inými hubami, môžu byť aj sušené, prípadne si do kapustnice ešte môžete nakrájať namočené sušené slivky.