Jarná zeleninová polievka s krupicovými haluškami

Túto slovenskú klasiku asi netreba obšírne predstavovať. Poďme rovno na recept.

Ingrediencie

  • 30 g masla  
  • 2 mrkvy 
  • 2 petržleny 
  • ½ kalerábu 
  • ¼ zeleru 
  • 2 hrste hrášku 
  • Jarná cibuľka 
  • Zväzok čerstvej petržlenovej vňate 
  • Vajce 
  • Detská krupica 
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie 

Postup prípravy

  1. Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame (podľa chuti).  
  2. V hrnčeku si rozohrejeme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninu, a pár minút restujeme. (kto nemá rád v polievke zeler alebo kaleráb pridá celý a po dovarení ho vyberie) 
  3. Zalejeme vodou, pridáme cca polovicu zväzku petržlenovej vňate a varíme na miernom ohni, kým nebude zelenina mäkká.  
  4. V malej miske zmiešame asi 100 – 150 g detskej krupice s vajíčkom. Podľa potreby pridáme buď krupicu alebo trošku vody. Miešame metličkou a vypracujeme mäkké cesto.   
  5. Pomocou čajovej lyžičky hádžeme do vriacej polievky halušky (veľkosť halušiek závisí od vlastnej preferencie). Keď minieme všetko cesto, varíme kým nevyplávajú všetky halušky na povrch. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.