„Já si dám guláš a pivo!“ Jedna z kultových hlášok legendárnej českej komédie Dědictví aneb… . Niežeby som bol křupan, ale dnes som sa aj ja rozhodol pre tento hit bufetov, krčiem, chát a garden party. Gulášovka od Expres menu neprináša nič inovatívne. Ale to si málokto čaká od guláša v sáčku. Guláš je guláš, aj keď samozrejme každá dedina/rodina do neho pridáva svoje špeciálne, tajné ingrediencie. Napríklad moja mama vždy robieva guláš z bravčoviny, tento expres guláš je z hovädzieho mäsa. Obsahuje aj zemiaky, čomu som ja rád, ale sú medzi nami aj takí, ktorí nad zemiakmi v guláši ohŕňajú nos (že drahá😊).
Aká by to bola Expres menu polievka bez ryžovej múky? Veru nájdeme ju aj v guláši spolu s jej vernou parťáčkou kukuričnou múkou. Tí čo čítali predchádzajúce časti tohto môj gastro seriálu vedia, prečo Expres menu preferuje na zahustenie polievok práve tieto, pre našinca stále ešte exotické typy múk. Tí čo ste ich ešte nečítali a ste zvedaví tak nech sa ľúbi: Bramboračka s hubami a Talianska rajčinová.
Čo ma prekvapilo na zložení je použitie hovädzieho vývaru. Nemyslím, že by to bolo úplne bežné, ale poctivým vývarom nemôžete nič pokaziť. Teda okrem palaciniek, buchiet, makového závinu…tam by som vývar radšej nedával😊.
Ešte skôr než vám prezradím aké boli moje pocity po tejto českej vreckovej gulášovke spýtam sa
Vedeli ste že? Kde a kedy presne vznikol guláš, sa už nevie, ale pravdepodobne niekedy v 9. storočí pripravovali základnú formu guláša potulní pastieri kráv (gulyás=pastier). V liatinovom kotlíku (bogrács) na otvorenom ohni varili základnú polievku z trvanlivých surovín, ktoré nosili v sedlových batohoch, ako napríklad cibuľu, údenú slaninu, masť a proso. Keď bolo niektoré z ich zvierat príliš slabé na to, aby pokračovalo, alebo keď mali šťastie, že narazili na divé prasa, zabili ho a pridali jeho mäso do hrnca. Dochucovalo sa len málo, nanajvýš štipka hrubého čierneho korenia.
Po tejto historickej odbočke sa vráťme do prítomnosti, teda ku gulášu od Expres menu. Vonia príjemne, hoci trochu nevýrazne. Zemiaky mohli byť trošku mäkkšie, ale to je asi len vec zvyku. Mäso je fajné, mäkké, žiadne veľké kusy. Som spokojný. Aj veľkosť zemiakov je akurátna, taká decentná povedal by som. Lupu však nepotrebujete. Konzistencia jemne krémová. Na tú som už u Expres menu zvyknutý a plne sa s ňou viem stotožniť. Prekvapuje ma jemne kyslastá UFO chuť v pozadí, neviem identifikovať čo to je. Popravde, troška ma to irituje. Ale, možno je chyba vo mne. Gulášovka je chuťovo celkom fajn, ale ako vraví strýco Filip „nie je vyhrotená“. Mohla byť trochu viac pikantná, lebo aktuálne je viac nepikantná ako pikantná. Samozrejme nie je problém si ju dochutiť, švacnúť si do nej čípoš papriku alebo čili. Je to hotová, sáčková polievka, to treba mať neustále na pamäti. Guláš, ktorý si uvaríte na chate má pochopiteľne iné grády (možno aj preto, že pri varení používate 52% doping 😊).
Hodnotenie: 3,5 varešky z 5