Túto slovenskú klasiku asi netreba obšírne predstavovať. Poďme rovno na recept.
Ingrediencie
- 30 g masla
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- ½ kalerábu
- ¼ zeleru
- 2 hrste hrášku
- Jarná cibuľka
- Zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- Vajce
- Detská krupica
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Postup prípravy
- Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame (podľa chuti).
- V hrnčeku si rozohrejeme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninu, a pár minút restujeme. (kto nemá rád v polievke zeler alebo kaleráb pridá celý a po dovarení ho vyberie)
- Zalejeme vodou, pridáme cca polovicu zväzku petržlenovej vňate a varíme na miernom ohni, kým nebude zelenina mäkká.
- V malej miske zmiešame asi 100 – 150 g detskej krupice s vajíčkom. Podľa potreby pridáme buď krupicu alebo trošku vody. Miešame metličkou a vypracujeme mäkké cesto.
- Pomocou čajovej lyžičky hádžeme do vriacej polievky halušky (veľkosť halušiek závisí od vlastnej preferencie). Keď minieme všetko cesto, varíme kým nevyplávajú všetky halušky na povrch. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.