Šošovicová polievka je slovenská klasika. Cícer nie je v našej kuchyni až taký bežný, hoci v komorách našich starých mal svoje stabilné miesto. Na Slovensku sa cícer pravdepodobne pestoval už v 13. storočí, keďže sa o ňom zmieňuje v rôznych historických dokumentoch. V 19. a 20. storočí sa pestovanie cícera na Slovensku znížilo v dôsledku industrializácie a zmeny stravovacích návykov. V súčasnosti sa cícer na Slovensku opäť stáva populárnym, a to vďaka rastúcemu záujmu o zdravú stravu a vegetariánske (vegánske) jedlá.
Vedeli ste že?
Názov cícer baraní (Cicer arietinum L.) je odvodený z gréckeho slova aries označujúceho baraniu hlavu, ktorú tvar semena pripomína. Rodový názov cícer je latinského pôvodu a zrejme pochádza z gréckeho slova kikus (sila, moc alebo pevnosť). Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov, na tanieroch ho mali už v antike. V stredoveku sa rozšíril aj do Európy, najprv do kuchýň chudobnejších vrstiev na dedinách, neskôr si našiel svoje miesto aj v mestskej gastronómii.
Čo sa týka zdravotných benefitov, cícer podporuje trávenie a vyprázdňovanie a vie vás za zasýtiť na dlhý čas. Okrem toho podporuje zdravie kostí, zubov a nechtov. Udržuje zdravé srdce a pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. V neposlednom rade, podobne ako šošovica a iné strukoviny, je bohatý na železo čo je skvelé pre našu krv.
Dosť bolo rečí, poďme variť!
Čo potrebujeme (suroviny pre 6 ľudí):
120 g mrkvy, 100 g petržlenu, 80 g stopkového zeleru, 150 g maslovej tekvice, 2 lyžice slnečnicového oleja, 100 g biele cibule, 20 g masla, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžička údenej papriky, 240 g cícera z konzervy, 700 ml kuracieho vývaru, 1 lyžica bieleho vínneho octu, 1 lyžička sušeného tymianu, 2× bobkový list, 400 g krájaných paradajok v plechovke, soľ, čierne korenie, 70 g hnedej šošovice
Postup prípravy
1 Najprv na menšie kocky nakrájajte mrkvu, petržlen, stopkový zeler a maslovú tekvicu.
2 Pripravte si 2 hrnce, jeden menší a druhý väčší. V menšom hrnci uvarte šošovicu a po uvarení ju dôkladne prepláchnite.
3 Vo väčšom hrnci rozohrejte slnečnicový olej. Len čo bude olej rozohriaty, vložte do hrnca na drobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a maslo. Všetko restujte 3 – 4 minúty na strednom stupni ohrevu.
4 Potom do hrnca pridajte pretlak a restujte ďalších 30 sekúnd. Následne pridajte papriku, cícer, vývar, vínny ocot, tymian, oregano, bobkové listy, paradajky, soľ a korenie. Ohrev stlmte na mierny stupeň, hrniec zakryte pokrievkou a všetko varte 17 – 20 minút. Nakoniec pridajte uvarenú šošovicu. Chvíľu (stačí 5- 10 min.) všetko povarte a môžete servírovať.