A je to tu. Sme v závere polievkovej tetralógie Polievky od Expres menu. V hlavnej úlohe bude tradičná česká polievka Kulajda. Priznám sa, že kulajda nepatrí k mojim obľúbeným polievkam a práve preto som si ju nechal až na koniec. A veľmi príjemne ma prekvapila. Ako sa hovorí, to najlepšie na koniec.
Zloženie kulajdy od Expres menu je tradičné, teda až na ryžovú a kukuričnú múku. Na chuť to však veľký vplyv nemá a ťažko rozoznáte kulajdu so zápražkou z pšeničnej múky od kulajdy s kukurično-ryžovou zápražkou. To čo robí kulajdu kulajdou sú zemiaky, kyslá smotana, huby, vajíčka a kôpor. Presne to obsahuje aj táto hotová kulajda.
Vedeli ste že? Pôvod názvu kulajda nie je úplne jasný. Podľa rodinnej tradície Víta Korca z Trutnova ide o skomoleninu mena kedysi slávnej juhočeskej kuchárky Adelajdy Kuhovej, narodenej v roku 1805, ktorá bola pôvodom Nemka. Pravdepodobnejšie však je, že slovo kulajda vzniklo z nárečového slova zakulat alebo zakudlit, čiže zahusťovať (múkou alebo krupicou) na vyjadrenie toho, že ide o hustú polievku.
Čo sa hríbov týka, niekto preferuje sušené lesné hríby, Expres menu sa rozhodli pre kuriatka. Zdali sa mi príliš gumenné, ale to je vlastne jediná chybička, která se vloudila do tejto polievky. Inak jej nemám čo vytknúť, musím za toto dielo tím Expres menu pochváliť. Zmenili môj názor na kulajdu a to už hovorí samé za seba. Takže ak neviete čo variť, vyskúšajte kulajdu. Ak ste leniví alebo sa chystáte niekam von (nie, nemyslím bar ani krčmu) tak si hoďte do košíka túto vyhrotenú kulajdu od Expres menu.
Hodnotenie: 5 varešiek z 5
A čo tie placky Naan v titulke článku? Tie som si spravil sám. Najprv som zvažoval chlieb alebo pečivo, ale potom som si povedal, že si spravím niečo spešl: indické placky Naan. A veru spravil som dobre. Tento exotický, česko-indický gastro-pár si rozumel viac než skvele. Recept pripájam.
Vedeli ste že? Naan je kysnutý plochý chlieb pečený v peci. Vyznačuje sa ľahkou a mierne nadýchanou štruktúrou a zlatohnedými škvrnami z procesu pečenia. Pojem „naan“ pochádza z perzského nân (perzsky: نان), čo je všeobecné slovo pre akýkoľvek druh chleba. Toto slovo bolo prevzaté do viacerých jazykov na indickom subkontinente a v strednej Ázii, kde sa začalo používať na označenie konkrétneho druhu chleba.
Recept na indický chlieb Naan
Suroviny (dávka pre cca 6 ľudí):
400 g hladkej múky
375 g bieleho jogurtu
1 polievková lyžica prášku do pečiva
1 pol. lyžica oleja (za studena lisovaného, nemusí byť olivový)
1,5 čajovej lyžičky soli
Vňať koriandru (možné nahradiť petržlenom)
cesnak
Maslo alebo ghí
Príprava:
Prášok do pečiva a soľ pridajte do misky s múkou a premiešajte. Vmiešajte biely jogurt a 1 lyžicu oleja. Všetko opäť premiešajte. Cesto vyklopte na pracovnú dosku a vypracujte ho, kým sa nelepí. Cesto by malo byť mäkké. Vypracujte cesto do gule a vložte ho do misy, ktorú prikryte potravinovou fóliou a nechajte cesto desať minút odpočívať.
Medzitým nakrájajte cesnak a koriander (ja som použil petržlen) na malé kúsky. V pôvodnom recepte je uvedené, že cesto sa má potom rozdeliť na 100 g kúsky. Ja som ho rozdelil od oka, takže placky neboli rovnako veľké, ale doma sa nikto nesťažoval. Každý kúsok cesta rozvaľkajte na placku hrubú cca 3 mm.
Každú placku potom posypte nadrobno nasekanou vňaťou koriandra alebo petržlenu a cesnakom. Všetko zatlačte do cesta pomocou valčeka. Placky potom z oboch strán opečte na sucho na panvici. Každú stranu približne 1 minútu. Dalo by sa to robiť aj na plechu v trúbe, prípadne na grile. Mne je to komfortnejšie na panvici.
Každú hotovú placku ihneď potrite rozpusteným maslom alebo ghí. Dobrú chuť!