Tento recept je inšpirovaný polievkou, ktorú pripravuje Kae Izena, majiteľka školy varenia na japonskom ostrove Okinawa. Hríby sú na ostrove cenenou ingredienciou, pretože jedlám dodávajú hlbokú chuť umami. Majú neuveriteľne nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín, antioxidantov a vitamínu D.
Vedeli ste, že?
Termín „umami“ pochádza z japončiny a doslovne znamená „lahodná chuť“. Objavil ju japonský chemik Kikunae Ikeda v roku 1908. Umami sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, ako sú napr. zrelé paradajky, parmezán, sójová omáčka, morské riasy, hríby, fermentované potraviny či mäso.
INGREDIENCIE (pre cca 2 žalúdky normálnej veľkosti)
1 malá cibuľa alebo ¾ šálky póru, nakrájané
1 polievková lyžica rastlinného oleja
1 čajová lyžička soli
1½ šálky húb shiitake
1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru (ja som použil sušený)
2 – 3 šálky obyčajného sójového mlieka
2 bobkové listy
1 polievková lyžica miso pasty
POSTUP
Vopred si namočte hríby do studenej vody na 20 – 30 minút.
Vo veľkom hrnci orestujte na oleji cibuľu s trochou soli, kým nezmäkne, približne 5 minút.
Pridajte hríby nakrájané na rezančeky a pokračujte v restovaní, kým nezmäknú.
Pridajte zázvor, sójové mlieko a bobkový list a priveďte do varu.
Varte 3 minúty.
Vypnite oheň, vyberte bobkové listy a na konci vmiešajte miso pastu.
いただきます alebo po našom Dobrú chuť!
P.S.: tie japonské znaky doslovne znamenajú niečo ako „prijímam“ alebo „s pokorou prijímam“. Je to viac ako len prianie dobrej chuti – vyjadruje vďačnosť za jedlo a všetkých, ktorí sa podieľali na jeho príprave (od farmárov až po kuchárov).