Polievky z Modrých zón. 2.časť: Okinawská krémová hríbová polievka

Tento recept je inšpirovaný polievkou, ktorú pripravuje Kae Izena, majiteľka školy varenia na japonskom ostrove Okinawa. Hríby sú na ostrove cenenou ingredienciou, pretože jedlám dodávajú hlbokú chuť umami. Majú neuveriteľne nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín, antioxidantov a vitamínu D.

INGREDIENCIE (pre cca 2 žalúdky normálnej veľkosti)

1 malá cibuľa alebo ¾ šálky póru, nakrájané

1 polievková lyžica rastlinného oleja

1 čajová lyžička soli

1½ šálky húb shiitake

1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru (ja som použil sušený)

2 – 3 šálky obyčajného sójového mlieka

2 bobkové listy

1 polievková lyžica miso pasty

POSTUP

Vopred si namočte hríby do studenej vody na 20 – 30 minút.

Vo veľkom hrnci orestujte na oleji cibuľu s trochou soli, kým nezmäkne, približne 5 minút.

Pridajte hríby nakrájané na rezančeky a pokračujte v restovaní, kým nezmäknú.

Pridajte zázvor, sójové mlieko a bobkový list a priveďte do varu.

Varte 3 minúty.

Vypnite oheň, vyberte bobkové listy a na konci vmiešajte miso pastu.

いただきます alebo po našom Dobrú chuť!